Produkty:
1-3 pstrągi
Szklanka kaszy gryczanej,
1-2 szklanki wody,
Przyprawa warzywna,
Cebula,
grzyby suszone,
ziarna jałowca,
łyżka gorczycy białej,
sól, pieprz,
imbir,
natka pietruszki,
żurawina do mięsa,
śmietana.

Przygotowanie
Sprawione pstrągi lekko posolić, kaszę gryczaną ugotować na sypko,
cebulę posiekać, grzyby namoczyć, następnie posiekać i poddusić na
gorącym tłuszczu razem z cebulą.
Wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną i namoczonymi ziarnami gorczycy.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą warzywną, imbirem.
Przygotowanym farszem napełnić pstrągi, nafaszerowane ryby spiąć wykałaczkami, wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30-40 minut.
Podawać z żurawiną wymieszaną z dobrą kwaśną śmietaną.